martes, noviembre 05, 2013

ATUREM LA DESTRUCCIÓ DEL NOSTRE PATRIMONI.


Defensem el patrimoni dels valencians i les valencianes. Tot el patrimoni, perquè aquest és cultura i història. No ens hem cansat de repetir-ho en aquest bloc, des del seu inici.

No existeix identitat completa sense patrimoni. Doncs, les notícies no són bones, en els últims mesos hem celebrat el 75 aniversari de la Batalla de Llevant, o de la Defensa de València, actes en els quals han participat centenars de persones que han recorregut gran part de les restes de les batalla per les províncies de la Comunitat Valenciana acompanyats d'historiadors, investigadors i experts que ens han anat adonant i mesura de la importància d'aquest patrimoni.

I no obstant açò, en aquest moment que més sensibilitat requereix per part de tots respecte del mateix, les amenaces sobre alguns d'aquestos restes tornen a aparèixer on menys l’esperàvem . En les últimes setmanes, i és només un exemple, en la carretera de Riba-roja de Túria a Manises, les màquines semblen amenaçar un conjunt interessant de trinxeres i fortins.

La qüestió és més greu quan, aqueixes trinxeres i fortificacions van ser inventariades per patrimoni al 2008, temps suficient per a contemplar alternatives a  la construcción de la carretera,   semblava que la seua protecció estava assegurada dins del conjunt denominat Centres de Resistència de Carasols i València la Vella, pertanyent a la línia de Defensa Immediata de València o línia Puig-Els Carasols.

La opció que s'ha pres, sembla ser , de soterrar les restes. Esperariem de les autoritats implicades una major información i disposició a explicar i pactar amb els veins i les associacions altres posibles solucions menys agressives amb el patrimoni.
 
Ara, com diem, els moviments de terra amenacen amb la intenció d'ampliar una carretera, una altra més, imparable desenvolupament que mai sembla tenir en compte el respecte pel nostre passat.
La coordinadora dels boscos del Turia ha fet una convocatòria al respecte:
http://coordinadorabosquesturia.blogspot.com.es/

Fotografies que mostren el moviment de terres en la carretera de Ribarroja a l'altura dels Carasols i el Barranc de la Cabraça.









La prensa ha recogido algunas de las acciones de protesta:
Diario Levante el Mercantil Valenciano
 
 
 
 
Crónica Digital
 
Horta Noticias :
 
 
 
 
 
 

viernes, noviembre 01, 2013

Amnistia Internacional organiza una visita a las trincheras de la Vallesa.


“Para pasar una página, primero hay que leerla”. Un paseo por la historia.

El sábado 9 de noviembre, Amnistía Internacional os invita a conocer la Vallesa.

En la Vallesa, término municipal de Paterna, entre el bosque de ribera del río Turia y viejos campos de cultivo abandonados, sobre unas suaves elevaciones se conservan restos de trincheras y bunkers, un sistema de fortificaciones formando parte de la línea creada por el ejército republicano en el año 1938 para la defensa de la ciudad de Valencia ante el avance de las tropas franquistas. Fueron parte de la desesperada defensa de la República: son el doloroso e inerte legado de la guerra civil 1936-39, los paisajes de la memoria histórica de un cruel enfrentamiento que nunca debió producirse.

Amnistía Internacional, en su permanente acción contra la pena de muerte y en su lucha por la verdad, justicia y reparación de las víctimas de la Guerra Civil y el franquismo, ha pensado en este escenario de confrontación como símbolo de la más perversa acción del hombre contra su propia especie. Un espacio de reflexión y encuentro en un medio de gran valor medioambiental, un patrimonio histórico que es necesario conservar. 

La visita: El Sábado 9 de noviembre.

Se trata de un paseo de 4 kilómetros, ida y vuelta, de una hora a una hora y media de marcha, por camino llano de tierra, sin dificultad y que nos ocupa solamente la mañana.

·         Lugar de encuentro: de 10 a 10,15 horas Apeadero de La Vallesa, La Canyada (Paterna)

·         Cómo llegar: METRO Línea 1 a Lliria. (Apeadero de La Vallesa). Advertencia: es necesario solicitar la parada, se hace desde el mismo vagón, a la salida de La Cañada.

·         Horarios METRO: Desde la estación de Ángel Guimerá: 9,13 y 9,53. Hasta el apeadero, desde esta estación, 30 minutos aproximadamente. 

·         Regreso: Desde el mismo apeadero. La frecuencia del paso de trenes hacia Valencia es de 40 minutos. 

·         En coche: Por la carretera de Ademuz, La Canyada. Una vez cruzado el paso a nivel de la estación, por la derecha (Señalizado) a la Urbanización de la Vallesa. Al extremo de la misma y sin salir de de ella, junto al apeadero, en las calles amplio espacio de aparcamiento.

·         Equipamiento: Ropa cómoda y calzado deportivo.

Organiza: Amnistía Internacional Valencia con la colaboración de Rafael Cebrián guía del Centro Excursionista de Valencia y José Durbán, investigador y experto en la Línea de Defensa Inmediata de Valencia. 

Para más información sobre este tema hhttp://centroexcursionista.org

 

Lugar:

Apeadero de La Vallesa, La Canyada (Paterna - Valencia).