Aquest blog, pretén fer un recorregut per les fortificacions i trinxeres del País Valencià. L'objectiu és recuperar el patrimoni material de la guerra civil (1936-39) al País, reivindicar-lo, comprendre-lo. Per això, si comparteixes aquests valors, pots visitar-nos, intercambiar informació. Si desitges comentar qualsevol questió, deixa la teua adreça electrònica. Pots comunicarte a travers de: profesor.durban@gmail.com
miércoles, agosto 24, 2022
EL PUIG SOTA LES BOMBES.
El diari Levante-EMV de hui dia 24 d'agost informa del descobriment d'una espoleta de bomba de la guerra civil que ha estat localitzada al Puig de Santa Maria.
Aquesta troballa feta per casualitat per un veï del poble, José Saiz Salvador, de professió militar, en fer una xicoteta reforma, va ser comunicada a l'Ajuntament que el va posar en contacte amb Julio Bádenes, investigador i cronista de el Puig.
La troballa es un document material interessant perque confirma el relat oral de les explosions de les bombes al Puig en 1938. Teresa Ribelles veïna del poble i que era una nena xicoteta aleshores, recordaba en una entrevista oral feta per Bádenes, que una bomba havia caigut en el carrer Lo Rat Penat, prop del refugi antiaèri del poble prop del monasteri i que recientment s'ha restaurat.Aquestes bombes incendiàries provocaben el terror de la població perque el fum que produïen els fea eixir corrent del refugi per amagar-se en els camps.
El bombardeig de poblacions com El Puig, localitat propera a Valencia, i que formaba part de la Línea Defensiva Inmediata a Valencia, no es sino la confirmació de la fasse de la guerra en que ens trobabem on l'aplicació del bombardeig sobre la població civil, un assaig que anunciaria el que va passar a la II Guerra Mundial, era una expressió mes del que es ve anomenant amb el concepte de "guerra total" (Alegre, D i Rodrigo, J, en Comunidades Rotas 2019.)
Reproduim la foto de l'espoleta i del lloc on va ser trobada de la ma de José Saiz Salvador.
Autor fotografies: Julio Badenes.
Foto espoleta bomba incendiaria. Fotografía: Julio Bádenes.
José Saiz, amb l'espoleta en el lloc on va ser localitzada. Fotografía: Julio Bádenes.
No hay comentarios:
Publicar un comentario