Aquest blog, pretén fer un recorregut per les fortificacions i trinxeres del País Valencià. L'objectiu és recuperar el patrimoni material de la guerra civil (1936-39) al País, reivindicar-lo, comprendre-lo. Per això, si comparteixes aquests valors, pots visitar-nos, intercambiar informació. Si desitges comentar qualsevol questió, deixa la teua adreça electrònica. Pots comunicarte a travers de: profesor.durban@gmail.com
jueves, noviembre 24, 2022
LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA RECOLZA LA PROPOSTA DE LA COORDINDADORA EN DEFENSA DELS BOSCOS DEL TURIA PER A DECLARAR BIC I LLOC DE LA MEMÒRIA LA LDIV.
El passat 21 de novembre la Coordinadora va presentar per registre la proposta per la declaració de BIC per la Línia de Defensa Inmediata a València.
I la demanda de que siga considerada lloc de la Memoria Democràtica.
Justificante de Registro de entrada. Con la documentación que se adjunta: Solicitud. Incoación de expediente. Certificado Universidad. Documentación representantes coordinadora. Fichas.
Un document que incloia una catalogacio, fotografía i descripcio completa de mes de 200 elements de la LDIV.
Un treball que comença al mes de julio passat i que ha comportat intensos treballs de cerca de documentació i contactes amb diverses institucions cultural i de l'administració.
La Universitat de València ha recolzat la petició amb un informe aprovat per la seua Junta de Govern.
L'informe de la Universitat ha contat amb el recolzament del Rectorat de la Universitat i de la Vicerectoria de Societat i Cultura . L'informe ha estat coordinat i redactat per la doctora en història i coordinadora de l'Aula d'Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València Mélanie Dominguez, el treball d'assesorament d'especialistes i la revisió dels doctors de la Universitat Antonio Calzado i Toni Morant.
Entre altres coses la nota de premsa de la Universitat assenyala:
"La Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria ha encetat el procediment de declaració com a Bé d'Interès Cultural de la Línia de Defensa Immediata a València, també coneguda com La Immediata o Puig-Els Cara-sols. La incoació d’aquest procediment implica l’aplicació immediata del règim de protecció previst per als béns ja declarats.
La sol·licitud d’incoació ha incorporat l’informe de la Universitat de València, on s’indica que la Línia ha de tindre una especial rellevància històrica i social per tractar-se d’un patrimoni cultural “amb un indubtable valor històric-patrimonial, social, educatiu, cultural i econòmic (turístic)”.
En conseqüència, segons la institució acadèmica, ha de dotar-se d’un rang de protecció superior a l’actual, tot garantint la seua efectiva salvaguarda i posada en valor. “D'acord amb la seua rellevància històrica i social, la LDIV ha de tindre en el seu conjunt un grau de protecció ampli i efectiu que garantisca la seua salvaguarda i perdurabilitat enfront de les possibles pressions urbanístiques o enfront de l’abandó i desinterés. Ha d’assegurar-se que no es puga procedir al seu desplaçament, remoció o alteració. En aquest sentit, la pròpia inacció de l’administració és, conscient o inconscientment, un posicionament que comporta en la pràctica la seua desprotecció o la seua degradació contínua fins a la seua desaparició”, s’afirma en el document.
L’informe universitari és favorable a la declaració com a Bé d’Interès Cultural, regulat per la Llei 4/1998 del Patrimoni Cultural Valencià, en la modalitat de Conjunt Històric.
A més, la Universitat considera que la Línia de Defensa Immediata pot ser valorada com a Parc Cultural, d’acord amb la mateixa llei 4/1998, i que ha de ser considerada “Itinerari de memòria”, segons Llei 14/2017 de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana."
També s'ha comunicat aquesta iniciativa a les Conselleries de Transparència, Rosa Pérez, i d'Agricultura, Isaura Navarro.
La incoació de l'expedient posterior implicaria la paralització de tota activitat urbanitzadora en tant no estiga resolt, i per tant, impossibilita qualsevol actuació en les seues àrees.
Així mateix tant la Universitat com la Coordinadora han demanat la declaració per a la línea com a Itinerari de Memoria Democràtica en base a l'article 20 de la Llei Valenciana de Memoria Democràtica. En este cas amparant-se en la idea de itinerati de la memòria.
La proposta s'enmarca en la consideració del valors històrics, socials i culturals. Es fa també una crida a la consideració de Parc Cultural donada la proximitat a la Vallesa.
S'espera, en el proper mes, la declaració del Consell Valencià de Cultura, al que ha demanat també informe la Coordinadora.
Angel Morales, president de la Coordinadora en el moment de presentació de l'expedient.
La redactora de l'informe universitari i coordinadora de l'Aula d'Historia i Memòrica Democratia de la Universitat de Valencia, Mélanie Dominguez i José Durbán en el moment de la presentació de la proposta de declaració BIC per a la LDIV.
No hay comentarios:
Publicar un comentario