Aquest blog, pretén fer un recorregut per les fortificacions i trinxeres del País Valencià. L'objectiu és recuperar el patrimoni material de la guerra civil (1936-39) al País, reivindicar-lo, comprendre-lo. Per això, si comparteixes aquests valors, pots visitar-nos, intercambiar informació. Si desitges comentar qualsevol questió, deixa la teua adreça electrònica. Pots comunicarte a travers de: profesor.durban@gmail.com
sábado, marzo 30, 2024
VISITA A LA LLOMA DE LA JUNQUERA (BETERA)
Aquest matí hem fet una visita al PAI que s'està realitzant a la Lloma de La Junquera (Bétera). En la pàgina del Centre d'Estudis Locals de Bétera teniu complida informació des de la primera inspecció que es va fer al 10/01/2008 i d'altres informacions sobre aquesta part de la LDIV.
En la visita feta in situ hem trobat efectivament una ampla organització de vials conduents a la construcció d'un PAI amb unes excel.lents vistes sobre un paisatge mediterràni. Justament en aquestes llomes, i altres adjacents, l'exercit republicà sota la direcció militar de Sebastian Carrer Vilaseca va fer la construcció. Aquesta denominació de la Junquera i la ubicació de les defenses va ser extreta en la investigació que realitzarem en 2007 sobre fonts documentals originals que no es coneixien fins aleshores. Precisament una d'aquestes fonts primàries que vam aportar estava signada per Carrer i feia al.lusió a la Junquera com a part d'una de les seues visitis. Aleshores des de 2008 hi han referències bibliogràfiques en alguns articles que vaig publicar.
Avui em comprobat que es deuen d'haver fet algunes cates arqueològiques, i hem pogut comprovar el bon estat de conservació de almenys tres refugis amb escales d'acces i doble entrada, encara que alguns inacabats. Una línia de trinxera principal activa de uns trecents metres, de 1 m amplària per 1,40 de profunditat aprox. Tres excavacions de 3 m per 4,60 per a instalar nius de ametralladora, encara sense encofrar, nomès el fos i dos línies-trinxeres de comunicación. Amb totes les precaucions i distorsions correspondrien a un esquema com el que us adjuntem, fet amb rapidesa i sense prendre dades exactes però per que es feu una idea.
Aquesta altra correspon a una fosa per a niu de ametralladora. Situada la mes al nord.
L'entrada d'un refugi. Observeu els esgraons.
Aquestes dos últimes corresponen a la trinchera principal que està tallada per el vial de la urbanització. Un antic tub travessa el niu d'ametralladores.
Finalmente un dels ramals de comunicació també tallat per un vial. Encara que en aquest cas no s'aprecia.
Conclussions de la visita:
Sembla que la realització del PAI s'ha trobat amb uns restes patrimonials protegists per la LLei de Patrimoni Valencià.
Sobre aquest restes havia noticia i informació des de 2008.
No sabem quines han estat els informes municipals, ni si la direcció territorial de patrimoni està assabentada.Volem suposar que sí.
Sembla que s'ha fet una cata arqueològica i suposem que un informe. Però no sabem amb quines conclussions.
Alguns ramals de la trinxera principal han estat ja sepultats o modificats per les obres del PAI o per obres de canalització anteriors. S'ha donat permis?
Què mesures va a prendre l'ajuntament?. A més de demanar autorització a Conselleria?
Com es posible que se estiga realitzant obres per damunt les trinxeres sense vist i plau dels Serveis Territorials de Patrimoni?
Per què no es convoca reunió de l'Associació de Municipis per clarificar aquest cas?
Us deixem l'enllaç del CEL Bétera https://www.centredestudislocalsdebetera.es
No hay comentarios:
Publicar un comentario