Licencia commons

Licencia de Creative Commons
Fortificacions i trinxeres del País Valencià by José V. Durbán Aparisi is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial 4.0 Internacional License.

domingo, agosto 13, 2006

Passeig per la memoria, històries del barranc Fondo.


El barranc Fondo neix al terme de Bétera-Serra i transcurreix entre L'Eliana i Paterna. Es una frontera geogràfica junt a la Vallesa entre aquests pobles. Aquest barranc, quasi sempre sec, es desborda quan les plujes de la tardor i diuen que junt amb la Rambla Castellana, produia les riuades sobre València.
Records de riuades i records de guerra. Perque al 1938, durant la batalla de Levante, l'exercit popular va construir una sèrie de fortificacions i trinxeres. Aquestes, van ser part de la defensa de València igual que la linia XYZ. El general Miaja va encarregar un pla de fortificacions que deuria fer de València una ciutat inexpugnable. Les comandàncies d'ingeniers, els voluntaris, els últims reeplaços de la construcció, un grapat de presos...van dissenyar i colze a colze feren l'obra. Avui ens queden en la memòria.

A la fotografía contemplen les restes del bunker camuflat al bosc i dominant el barranc. Construit amb pedra i taulell. Les dues troneres per a la metralla tenen forma d'embut, per protegir de la fusella enemiga. Aquest bunkers i trincheres no estan sols, perque formaven part d'una línia defensiva més ampla, Ribarroja, Bétera, Nàquera i Sagunt, entre d'altres també hi tenen...

No estan sols perque els recordem i volem guardar a la memòria abans que la pols i l'oblit els destrueixen.

No hay comentarios: