Licencia commons

Licencia de Creative Commons
Fortificacions i trinxeres del País Valencià by José V. Durbán Aparisi is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial 4.0 Internacional License.

miércoles, enero 30, 2019

LA CONSELLERIA D'EDUCACIÓ DE LA COMUNITAT VALENCIANA EDITA UNA CARTOGRAFÍA SOBRE LOS RESTOS MATERIALES DE LA GUERRA CIVIL.

El diari Levante-EMV en la seua edició del passat 29 de gener donava la següent informació:
"La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha activat el web del Patrimoni Valencià de la Guerra Civil, que conté una extensa mostra d'espais estructurats, classificats i georeferenciats, que suposen l'inici d'un inventari d'elements construïts i utilitzats durant el període del 1936 al 1939 arreu de les comarques valencianes.
Es tracta d'un llistat exhaustiu dels aeròdroms, refugis, hospitals, trinxeres, parapets, polvorins, rases, canals de comunicació, observatoris, llocs de comandaments, elements de resistència, magatzems, galeries subterrànies i tots els elements constructius relacionats amb l'arquitectura militar i de rereguarda de la Guerra Civil. L'objectiu és facilitar que les persones interessades puguen accedir i contrastar tota aquesta informació centralitzada en l'espai virtual. El projecte compta amb la col·laboració de l'Institut Cartogràfic Valencià, la Universitat Politècnica de València i la Direcció General de Tecnologies de la Informació i Comunicació de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic.
Per al conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, el web «contribuix a la recuperació de la memòria patrimonial d'un episodi clau de la nostra història. És una eina que centralitza informació dispersa fins ara i que s'anirà ampliant». Marzà ha afegit que «el millor antídot per lluitar contra el totalitarisme és facilitar a la ciutadania la informació sobre el nostre passat i este web ho fa possible tant des del punt de vista pedagògic, com des del punt de vista de recuperació patrimonial. És, a més, un element de treball molt pràctic perquè l'utilitzen les persones expertes a l'hora d'abordar estudis sobre el tema». A més, durant els pròxims mesos es faran presentacions d'esta nova eina als col·lectius de recuperació de la memòria històrica de les comarques d'Alacant, Castelló i València.
Informació que conté el portal
Ara mateix disposa d'informació de 1.066 béns patrimonials de la Guerra Civil al llarg del nostre territori. S'hi poden trobar 453 fitxes de les comarques d'Alacant, 433 de les de Castelló i 180 de València. Hi ha béns sobre els quals es disposa d'informació suficient i homogènia sobre la seua situació, georeferenciació, tipologia, estat d'inventari, descripció, documentació gràfica i fonts d'informació. En este sentit, s'oferix un mapa interactiu en què es pot visualitzar la ubicació de cada espai i en què es pot desplegar una fitxa d'informació. En la fitxa figuren la denominació del bé, la situació i les coordenades UTM, la localització, si el bé està inventariat o no, la seua classificació, la informació gràfica, la descripció i fonts d'informació.
En este mapa es pot garbellar per categoria de bé patrimonial (centres culturals o polítics, defensa activa, defensa passiva, espais de detenció, fàbriques d'armament i munició, infraestructures logístiques, obra civil o sanitat civil i militar), o bé mostrar-ne aquells que disposen d'una fitxa d'informació completa.

Un espai participatiu i ampliable
Una de les característiques més destacades del web és el seu vessant participatiu. Té una secció en què es convida les corporacions municipals, els investigadors, les entitats cíviques i la ciutadania en general a col·laborar a través d'una fitxa que cal omplir i enviar, per a valorar-la, a la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.
L'inventari que està disponible al web del Patrimoni Valencià de la Guerra Civil és el fruit d'un treball d'identificació, localització i descripció documental i gràfica que es va iniciar en 2017."
Saludem la iniciativa desde aquest bloc, que ha treballat per eixe patrimoni des de 2006. Estem convençuts que servirà per millorar el treball d'investigació, reconeixement del patrimoni i la seva conservació. Sabem que aquesta iniciativa en la que han col.laborat l'Institut Cartogràfic Valencià i la Universitat Politècnica tampoc hauria estat possible sense la participació d'un important grup d'investigadors que han aportat les seves dades i coneixements des de 2017, data en que es va iniciar el projecte. La pàgina encara està en procés de millora i ampliació i ofereix una xicoteta mostra de tot el que s'ha pogut aportar. Des de aquest bloc hem donat des de el principio tota la informació i les fitxes referenciades que teniem, especialment de la Línia de Defensa Inmediata. Ara la tasca iniciada s'anirà completant amb la participació d'Ajuntaments i altres investigadors.
Refugi antiaèri de Serrans, València: Foto, José Azkárraga.

No hay comentarios: