Licencia commons

Licencia de Creative Commons
Fortificacions i trinxeres del País Valencià by José V. Durbán Aparisi is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial 4.0 Internacional License.

lunes, agosto 06, 2007

Pla de les Avenes: Aeródrom Republicà.


El Pla de les Avenes recull un ampli ventall de fortificacions molt complexes que aprofitant elements topogràfics i orogràfics com la Rambla primera defensaven la ciutat de LLiria.

D'una part la entrada per Casinos a LLíria es troba protegida per aquestes fortificacions al costat de la carretera. D'un altre l'aeròdrom militar del Pla de les Avenes, que hi tenia, segons els testimonis orals dels qui hi treballaren més de 40 refugis, avui es conserva un perfectament construit en rajola, del mateix estil que el que hi ha a El Toro.

Avui les construccions de l'autovia i els aplanaments del terreny efectuats per la ignorància, que està desgraciadament molt extesa, están apunt d'acavar en aquestes restes arqueològics. LLástima per que em trobat singularitats del punt de vista arqueològic com son troneres d'embut escalonat. També hem trobat colines fortificades i comunicades per galeries subterrànies foradades en roca calcària amb surtides a nius d'ametralladora. Es a dir, autèntiques meravelles de l'ingenieria militar subterrània en forma radial . Punts d'observació, defenses perifèriques, ¿ a què espera LLíria? ¿Què fa l'ajuntament? ¿Deixará perdre el seu patrimoni? Prengam l'iniciativa, cataloguem, cataloguem, denunciem...

Andrés Castellano, fundador del museu militar de València ens ha acompanyat i mostrat els indrets, a ell li deguem la iniciativa i li reconeixem el mèrit de la memòria. A la foto apareix l'entrada al refugi de l'aeròdrom del Pla de les Avenes.
Un altre día parlarem d'altres descobriments: Rádio blindada i el Safareig. Fins prompte amics.

No hay comentarios: